Διεθνή Projects- Οικοδομώντας Δεξιότητες του 21ου Αιώνα στην Τάξη

Η συζήτηση για την αξία της εκπαιδευτικής τεχνολογίας επανέρχεται συχνά. Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα να ανοίξουμε τα παράθυρα της τάξης μας στον κόσμο.

Κανένα επιχείρημα δεν μπορεί να είναι τόσο πειστικό όσο η ιστορία του καλοκαιριού μου…

Τρώγοντας τσουρέκι στο…Μαϊάμι

Στα πλαίσια του IP (International Program)  του Διεθνούς Κέντρου Γλωσσών Winners Education, μια τάξη μας συνεργάσθηκε online πριν λίγο καιρό με μια τάξη ισπανόφωνων εφήβων από το Μαϊάμι, οι οποίοι επίσης μαθαίνουν αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα.

Η καθηγήτρια τους η Pamela ήταν πολύ πρόθυμη να βοηθήσει τους μαθητές της να αναπτύξουν κατανόηση για άλλους πολιτισμούς για πολλούς λόγους. Ως εκπαιδευτικοί αντιλαμβανόμαστε και οι δύο ξεκάθαρα την αξία της εμπειρικής μάθησης της γλώσσας μέσα από την βιωματική συμμετοχή, έχοντας διαπιστώσει ότι η συχνή επαφή με συνομήλικους μετατρέπει το μάθημα σε ανάγκη επικοινωνίας, κινητοποιώντας τους μαθητές.

Η εμπειρία δείχνει ότι η επιλογή κατάλληλων θεμάτων συζήτησης είναι ουσιώδης για την επιτυχία των συναντήσεων και γι’ αυτό τον λόγο επιλέξαμε το θέμα της διατροφής. Αφού οργανώθηκαν αρκετές κοινές δραστηριότητες, η Pam και εγώ αγοράσαμε ένα ελληνικό τσουρέκι για τους μαθητές μας, εκείνη από το Ελληνικό χωριό στο Palm Springs κι εμείς από το Χαϊδάρι! Στη συνέχεια συναντηθήκαμε σε απευθείας σύνδεση για να συζητήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να μοιραστούμε την μοσχομυριστή λιχουδιά. Όλοι οι μαθητές, ακόμη και οι πιο ντροπαλοί, συμμετείχαν στην συζήτηση και μια έφηβη μαθήτρια μας είπε: «αισθάνομαι πραγματικά σαν να βρισκόμασταν στο διπλανό θρανίο, στην ίδια τάξη!» Τελικά, η συζήτηση εξελίχθηκε σε αμοιβαία ανταλλαγή στρατηγικών μάθησης της δεύτερης γλώσσας…Τι πιο επιθυμητό μαθησιακό αποτέλεσμα…

Pamela's visit

Η Pam έγινε ένα πολύτιμο μέλος του PLN (Personal Learning Network) μου και ενθουσιασμένη με τον ελληνικό πολιτισμό και την κουζίνα μας, αποφάσισε να δεχτεί την πρόσκλησή μου να έρθει στην Ελλάδα για να διδάξει στις τάξεις μας το καλοκαίρι. Επόμενα σχέδια; Ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στις ΗΠΑ …

Αυστραλία και Αθήνα συναντιούνται στα…Χανιά!

Είναι κοινός τόπος ότι η εξοικείωση με την έννοια της διεθνούς κουλτούρας είναι ουσιώδης  μαθησιακός στόχος για κάθε πρόγραμμα εκμάθησης δεύτερης γλώσσας… Στην Winners Education όλα τα τμήματα έχουν το δικό τους blog, αλλά το quad-blogging ήταν μια πολύ διαφορετική, διαδραστική, διασκεδαστική , διεθνής εμπειρία. Μια από τις τάξεις μας συνδέθηκε με 3 σχολεία από διαφορετικά μέρη του πλανήτη…  Μια από τις συνεργαζόμενες εκπαιδευτικούς ήταν η Anne, η οποία διδάσκει σε ένα Δημοτικό σχολείο σε αγροτική περιοχή στην Αυστραλία.  Μετά την ολοκλήρωση του project, οι τάξεις μας κράτησαν τακτική επαφή και όπως ήδη μαντεύετε η Anne προστέθηκε στο ολοένα επεκτεινόμενο PLN μου..

Effie Anne at Chania

Φανταστείτε πόσο ενθουσιάστηκα όταν έμαθα ότι ο γιος της Άννας, ο οποίος ζει στο Λονδίνο, επρόκειτο να παντρευτεί στην Κύπρο και η Anne και η οικογένειά της είχαν αποφασίσει να επισκεφθούν την Κρήτη μετά το γάμο την ίδια περίοδο που θα έκανα κι εγώ διακοπές εκεί!

Μοιραστήκαμε τσικουδιά στο παλιό λιμάνι στα Χανιά προγραμματίζοντας το μέλλον… Τα σχέδια μας;  Κοινή παρουσίαση στο συνέδριο της ISTE, στις ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι με θέμα την αξία των Διεθνών Προγραμμάτων Εκπαίδευσης.

Ζούμε πλέον σε μια παγκόσμια κοινότητα. Οι επαγγελματικές -και όλο συχνότερα και οι προσωπικές- σχέσεις μπορεί να δημιουργηθούν και σε απευθείας σύνδεση. Τόσο η ικανότητα συνεργασίας, και μάλιστα σε διεθνές επίπεδο, όσο και η ανάπτυξη δεκτικότητας σε διαφορετικές κουλτούρες αποτελούν βασικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Πόσο σημαντική υπηρεσία θα προσφέρουμε στους μαθητές μας  βοηθώντας τους να αποδεχθούν και να ανθίσουν  σε αυτή την πραγματικότητα μέσω της συνεργατικής μάθησης μέσω της τεχνολογίας και του διαδικτύου! Επιπλέον, τέτοιες διαταξικές συνεργασίες κινητοποιούν. δίνοντας ένα σημαντικό κίνητρο στους εκπαιδευόμενους να αναλάβουν την ευθύνη της εκπαίδευσης τους. (Siemens, G. & Downes, S., 2005)

Η κριτική σκέψη και η ικανότητα επικοινωνίας αποτελούν βασικές δεξιότητες ώστε οι πολίτες του μέλλοντος που πλάθονται τώρα, να μπορέσουν να ευημερήσουν στο μέλλον που είναι ήδη εδώ! Πόσο θα τους βοηθήσουμε όταν, ως δάσκαλοί τους, δώσουμε το παράδειγμα ανοίγοντας το παράθυρο της στάσης μας και της τάξης μας στον κόσμο παίρνοντας μέρος σε ένα Διεθνές Project!

Αναρωτιέστε για το επόμενο Global Project; Unite for Literacy in Greek, ένα project για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και της Ελληνικής γλώσσας παγκόσμια!

Μάθετε περισσότερα στην παρουσίαση μου στο TESOL Greece 2018

Έφη Κυρικάκη

Educational and Language Coach, International NLP Trainer

MetaMathesis, Empowering Education

 

No Comments Yet.